Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

ΙΤΕ ΠΑΙΔΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΤΕ ΠΑΤΡΙΔΑ !!!!!!!!!!!!!!!!

Ω, παίδες Ελλήνων, ίτε, ελευθερούτε πατρίδ', ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων` νυν υπέρ πάντων αγών

 







 

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

ΑΠΟ ΤΗ "ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ"


Ανάρτηση αφιερωμένη στους αγωνιζόμενους Αιγύπτιους, με την ευχή ο τύραννός τους να μετράει τις τελευταίες του ώρες στην εξουσία!

*******************************

Η φωτογραφία αυτή είναι του γνωστού φωτογραφικού οίκου της Αλεξάνδρειας AZIZ & DORES


Δεν γνωρίζω το εικονιζόμενο πρόσωπο. Υπάρχει μια υπογραφή στη φωτογραφία, και ίσως να είναι δική του:


Πάντως πρέπει να είναι κάποιος σημαντικός άντρας, αφού η φωτογραφία βρισκόταν στη ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ, όπως φανερώνει η σφραγίδα που φέρει:


O Γιάννης Βλαχογιάννης, λογοτέχνης και ιστοριοδίφης, ήταν αυτός που διέσωσε το αρχειακό υλικό της επανάστασης του 1821, αλλά και ποικίλο άλλο. Οι πολύτιμες συλλογές του είναι σήμερα ο κορμός των ΓΑΚ (Γενικών Αρχείων του Κράτους). Κατά πάσαν πιθανότητα, από τη Συλλογή του την αποκείμενη στα ΓΑΚ (*) είναι και η παραπάνω φωτογραφία. Που αφού την άφησαν και την έφαγε το σαράκι, την πέταξαν ως άχρηστη!

Αυτή είναι η σαρακοφαγωμένη πίσω πλευρά:


(*)
Συλλογή Βλαχογιάννη
Η Συλλογή Βλαχογιάννη αποτελεί σημαντική συλλογή της ΚΥ των ΓΑΚ που κατά το παρελθόν υπήρξε και αντικείμενο ενδιαφέροντος ειδικής Επιτροπής. Αποτελείται από φακέλους εγγράφων, χειρόγραφα, κυτία με θεματικό περιεχόμενο, έντυπα και βιβλιογραφικά δελτία που προέρχονται από την προσωπική συλλογή του ιδρυτή των Γενικών Αρχείων του Κράτους ιστοριοδίφη Γιάννη Βλαχογιάννη (Κατάλογοι Α΄ - ΣΤ΄).

Από τον ιστότοπο των ΓΑΚ


ΠΟΙΗΜΑ


Τη φωτογραφία αυτή τη δωρίζει η εικονιζόμενη κυρία από τον Αλμυρό Βόλου (το 1915) σε κάποια φίλη της. Δεν ξέρω τη σχέση της με τον εικονιζόμενο ιερωμένο (αδελφή του ίσως)


Στην πίσω πλευρά της αφιερώνει μερικούς αυτοσχέδιους στίχους:


Ευτύχησον φίλη, φίλη μου αρίστη.

Κλείνει μυρίας αρετάς η ευγενής ψυχή σου,
λάμπει ως δρόσος του ουρανού η συμπαθής μορφή σου.
Αγνόν το ύφος την αγνήν καρδίαν εικονίζει,
δώρον χαρίτων θεϊκών το σύνολον στολίζει.
Η φύσις σε επροίκισεν δι' αρετών ποικίλων,
σέμνωμα των οικείων σου, των αδελφών και φίλων.




Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΙΤΕ ΠΑΙΔΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΤΕ ΠΑΤΡΙΔΑ !!!!!!!!!!!!!!!!

Ω, παίδες Ελλήνων, ίτε, ελευθερούτε πατρίδ', ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων` νυν υπέρ πάντων αγών












 

 

ΧΟΡΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ


Έλληνες στρατιωτικοί χορεύουν στη Μικρά Ασία


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΣΕ ΤΑΧ. ΚΑΡΤΑ


Αγγλική ευχετήρια κάρτα με λαογραφικές εικόνες από το Αιγαίο.


Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

ΒΡΑΚΟΦΟΡΟΙ

Βρακοφόρος Κρητικός φωτογραφημένος από τον Μούκα στην Αθήνα (Κι οι άλλοι της φωτογραφίας ίσως να είναι Κρητικοί).



Βρακοφόρος από άγνωστο (νησιώτικο) τόπο. Τα στιβάνια που φορεί είναι ένδειξη πως μπορεί να είναι Κρητικός, αλλά τα καρώ (φουλάρι, πουκάμισο και ζώνη ) δεν είναι και τόσο ... κρητικά!. CDV ανώνυμου φωτογράφου.

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Ο ΒΑΡΚΑΡΗΣ ΤΗΣ ΓΑΥΔΟΥ

Φωτογραφία GIOTHS.  ΠΗΓΗ

Ένας γερμανός μεγαλέμπορας γάλακτος κάνει τουρισμό στη Γαύδο. Παρατηρεί από μέρες ένα ψαρά που με τη βάρκα του βγαίνει για την ψαριά του. Μια μέρα ο ψαράς ανοίγεται στο πέλαγο, δυο μέρες αράζει με τις τσικουδιές και τα γαυράκια του για μεζέ αγναντεύοντας το απέραντο γαλάζιο…

Τον πλησιάζει μια μέρα ο γερμανός και τον ρωτάει:

_Γιατί δεν βγαίνεις για δουλειά κάθε μέρα;

_Και γιατί να βγαίνω κάθε μέρα;

_Μα… άν βγαίνεις κάθε μέρα θα πιάνεις περισσότερα ψάρια!

_Και τι να τα κάνω τα περισσότερα ψάρια;

_Θα τα πουλάς και θα πάρεις μια ακόμα βάρκα!

_Και τι να την κάνω ακόμα μία;

_ Θα πιάνεις περισσότερα ψάρια, και θα κάνεις μια βιοτεχνία τυποποίησης, θα τα πουλάς σε όλες τις αγορές και θα βγάζεις πολλά λεφτά.

_Ε, και;

_Ε, θα αγοράσεις μ΄ αυτά ένα στόλο από καΐκια και θα κάνεις δικό σου εργοστάσιο με εξαγωγές ψαριών! Και θα βγάζεις πάρα πολλά λεφτά, θα έχεις μετοχές κι ομόλογα, καταθέσεις στην Ελβετία, κι όταν τα έχεις όοοολ’ αυτά μετά θα κάααααααθεσαι!

_Γιατί, τώρα τι κάνω;

ΠΗΓΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΓΡΙΦΟΣ

Στο τμήμα αυτό μιας φωτογραφίας βλέπετε ένα ποταμάκι, όπου νοικοκυρές κάνουν την μπουγάδα τους:


Που να είναι άραγε αυτό το ποταμάκι; Σε άλλο τμήμα της ίδιας φωτογραφίας φαίνονται και κάποια σπίτια:


Πως τον λέν τον ποταμό;

Πως ήταν και πως τον κάμανε ....

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

ΜΑΡΟΥΣΙ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ (1)

Το Μαρούσι, το όμορφο προάστιο της Αθήνας, ήταν κάποτε μια αγροτική περιοχή, με τους κατοίκους να ασχολούνται με παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως βλέπομε στην ταχυδρομική κάρτα, που μας θυμίζει εικόνα από το χωριό μας (εμάς των επαρχιωτών)!


Ένας νοσταλγός του παλιού Μαρουσιού έχει φτιάξει με πολύ μεράκι ένα ιστολόγιο, που βρίσκεται ΕΔΩ, με πολλές ωραίες φωτογραφίες. Μια με Σχολείο είναι από τη συλλογή μας (την έχομε αναρτημένη σε άλλο ιστολόγιό μας ΕΔΩ)

Ψάχνοντας για άλλες Μαρουσιώτικες φωτογραφίες βρήκα τις παρακάτω. Δείχνουν Μαρουσιώτες του Εκδρομικού Ομίλου Αμαρουσίου σε μια εκδρομή στο βουνό Πάρνης (Πάρνηθα) το 1956.






Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

ΦΡΑΓΜΑΤΑ

Ιούλης 1964. Οι Τούρκοι κάνανε ένα πρόχειρο φράγμα στον Έβρο, κι ο ευσυνείδητος σταθμάρχης Χωροφυλακής Φερών το φωτογράφισε, το περιέγραψε, κι έστειλε τη φωτογραφία σε κάποια ανώτερη αρχή, και τελικά κατέληξε στο ... Μοναστηράκι!



Τώρα, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη (πάλαι ποτέ Δημοσίας Τάξεως), η Κυβέρνηση σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα τείχος στον Έβρο προκειμένου να αναχαιτιστούν οι λαθρομετανάστες. Οπωσδήποτε κάποια λύση πρέπει να βρεθεί για το όλο και πιο πολύ εντεινόμενο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, αλλά είναι το τείχος λύση αποτελεσματική; Αμφιβάλλω. Νομίζω ότι η πρόταση του ΚΚΕ, δηλαδή να αφήσουμε τα σύνορά μας ανοιχτά γιανά διέρχονται και να κατευθύνονται προς την Δυτική Ευρώπη, όπου είναι και ο προορισμός τους, είναι αξοπρόσεκτη. Στο κάτω - κάτω της γραφής ας πληρώσουν το τίμημα εκείνοι που η νεοαποικιοκρατική πολιτική τους έχει φέρει τις χώρες προέλευσης των εξαθλιωμένων σε τέτοια κατάσταση.

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΚΙ ΕΝΑ .... ΣΚΥΛΑΚΙ!

Στην ανάρτησή μας ΣΚΥΛΑΚΙΑ .... ΜΕΓΑΛΟΔΥΝΑΜΙΚΑ ! έχομε φωτογραφίες στρατιωτικών που μαζύ τους έχουν κι ένα αγαπημένο (σε κάποιον από αυτούς) σκυλάκι.

Στην φωτογραφία αυτήν εικονίζονται Χωροφύλακες, μαζύ με το σκυλάκι του μεσαίου που είναι Νωματάρχης. Την βγάλανε (υποθέτω κάπου στη Βόρεια Ελλάδα) το 1948, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου.


Ο Νωματάρχης, Νίκος στο όνομα, ήταν Κρητικός, και την έστειλε στους οικείους του στην Κρήτη με ενδιαφέρουσες πληροφορίες στην πίσω πλευρά


Το σκυλάκι αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία, επολέμησε και αυτό μαζύ μου εις τον Ναό που αντέταξα την αντίσταση, το οποίον σε κάθε ντουφεκιά των Βουργάρων εχωνότανε στα σκέλια μου και μου έδινε θάρρος.
Ο εξ αριστερών μου χωρ/ξ ήτο εκείνος με τον οποίον απεκρούσαμε τους 80 συμμορίτες, τους άλλους μου τους έστειλαν τώρα για ενίσχυση.

Νίκος 19 - 2 - '48
 

Free Hit Counter