Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Μιχάλης Λεφάκης (Λέφας) - Ο ΣΦΑΚΙΑΝΟΣ Πρωτοχορευτής των Χανίων


Ένας Σφακιανός, που "άφησε εποχή" κατά τη δεκαετία του '60 στα Χανιά με τον χορό και τη λεβέντικη κορμοστασιά του, ήταν ο Ασκυφιώτης Μιχάλης Λέφας. Τον βρίσκουμε σε όλες τις επίσημες Χανιώτικες εκδηλώσεις της εποχής μαζί με άλλους λεβεντόκορμους Χανιώτες βρακοφόρους. Σε έναν Κρητικό ιστότοπο, που μου υπέδειξε η φίλη Ποπίτα Παπαδάκη, μια ιστοσελίδα είναι αφιερωμένη στον Λέφα, αλλά θεωρώ παράλειψη να μην αναφέρεται πουθενά η Σφακιανή καταγωγή του [δες ΕΔΩ].

Έκανα μια πρόχειρη έρευνα στο αρχείο των φωτογραφιών μου και τον εντόπισα σε κάποιες, που παρουσιάζω παρακάτω. Άλλη φορά θα ερευνήσω και τις ταχυδρομικές κάρτες εκείνης της εποχής.

Χανιά.

Στο άγαλμα του Βενιζέλου.

"Από την άφιξη του Πρωθυπουργού κ. Γεωργίου Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη.".

"Σήμερον το απόγευμα εις το Αεροδρόμιον του Ελληνικού εγένετο επισήμως η τελετή της μετακομιδής των οστών θανόντων Ελλήνων ομήρων εις Γερμανίαν"

Η επόμενη σειρά φωτογραφιών είναι από κάποια επίσημη εκδήλωση στα Χανιά. Δυστυχώς δεν έχουν πληροφορίες γραμμένες στις πίσω πλευρές τους. Στη τελευταία δεν φαίνονται οι βρακοφόροι.

Εδώ φαίνεται κι ο Μητσοτάκης (πρώτος αριστερά)

Κι εδώ πάλι ο Μητσοτάκης. Κι ο Ειρηναίος.

Η επιγραφή στο άγαλμα γράφει ΜΑΝΟΥΣΟΣ Ρ. ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ. Πιθανόν να ήταν εκδήλωση αφιερωμένη στον Κούνδουρο (ίσως αποκαλυπτήρια της προτομής του)

Σε αυτήν δεν είναι ο Λέφας. Φαίνεται και σε αυτήν ο Ειρηναίος.

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ (1907)


Cabinet photo του φωτογράφου ΠΑΓΩΝΗ (Αθήνα)
Η πίσω πλευρά ΕΔΩ

Υπογραφή δυσανάγνωστη.

ΣΦΑΚΙΑ, Φωτογραφίες


ΧΩΡΑ ΣΦΑΚΙΩΝ

ΧΩΡΑ ΣΦΑΚΙΩΝ

ΧΩΡΑ ΣΦΑΚΙΩΝ

ΑΣΚΥΦΟΥ (Οι Καρές)

ΑΣΚΥΦΟΥ

ΞΕΝΗΤΕΜΕΝΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΑΓΡΙΜΙΑ


Hai Bar Carmel /Carmel Mountain , Israel/

Tallinna Loomaaed /Tallinn , Estonia/

Tierpark Berlin /Berlin , Germany/

Parc Zoologique et Botanique Mulhouse /Mulhouse , France/

Zoo de l`Orangerie /Strasbourg , France/

ΣΟΥΔΑ αρχές 1900 , Στερεοσκοπικές φωτογραφίες



Στερεοσκοπική ΕΔΩ


Στερεοσκοπική ΕΔΩ


Στερεοσκοπική ΕΔΩ

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΕΝΑΣ ΑΝΩΠΟΛΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ


Φωτογραφία με φόντο ("μπερντέ") εικόνα του θρυλικού ΑΒΕΡΩΦ.

Σταλμένη το 1926 από τον Ανωπολίτη Μ. Βαϊλάκη, από τις Φυλακές Καλαμίου, στον πεθερό του Δαμουλή Πολάκη στην Ανώπολη.

Ονοματολογικές Παρατηρήσεις:
Το επίθετο Βαϊλάκης κοινώς ακούγεται ως Μπάλιος.
Το επίθετο Πολάκης είναι το αρχικό της οικογένειας του παραλήπτη Νταμουλή. Ένα μέλος της οικογένειας λεγόταν Αναγνώστης κι οι απόγονοί του πήραν το επίθετο Πολαναγνωστάκης (αυτό ήταν το νεώτερο επίθετο του Νταμουλή), κι ένα άλλο μέλος έγινε προσκυνητής (χατζής) στους Αγίου Τόπους και οι απόγονοί του έχουν το επίθετο Χατζηπολάκης.
Η οικογένεια Πολάκης είναι η οικογένεια των Πολιανών, ενός από τους κλάδους των Βλάχων της Ανώπολης (από τον γενάρχη της που είχε το όνομα Πόλος = Παύλος)

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

CLAUDE DERVENN, ΣΦΑΚΙΑΝΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Από το βιβλίο: Claude Dervenn, La Crète vivante, Paris 1957.

ΧΩΡΑ ΣΦΑΚΙΩΝ

ΧΩΡΑ ΣΦΑΚΙΩΝ

ΧΩΡΑ ΣΦΑΚΙΩΝ (Εκκλησία Αγίου Παντελεήμονα)

ΦΑΡΑΓΓΙ ΣΑΜΑΡΙΑΣ

ΒΟΣΚΟΙ ΤΟΥ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΑΚΗ


Από το βιβλίο: Claude Dervenn, La Crète vivante, Paris 1957.



Βοσκοί του Ψηλορείτη. Φωτογράφος: Δεληγιαννάκης

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΜΙΑ ΣΦΑΚΙΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ


Στα Σφακιά, όπως και σε άλλες ορεινές περιοχές της Ελλάδας, δεν κατοίκησαν ποτέ Τούρκοι. Δεν τους .... σήκωνε το περιβάλλον! Υπήρχαν όμως κάποιες Τούρκικες διοικητικές αρχές στην πρωτεύουσα της Επαρχίας, την Χώρα Σφακίων. Μια φορά, λοιπόν, ήταν στην Χώρα, ένας τέτοιος Τούρκος "διοικητής" (δεν ξέρω ακριβώς το αξίωμά του), ο οποίος είχε ακούσει πως ψηλά στο Σφακιανό Φαράγγι (αυτό που πάει από το Σφακόρυακο πάνω) και λέγεται και του Βαρθολομά, υπάρχει μια πηγή με δροσερό και εύγεστο νερό. Δεν του έφτανε που έπινε το πολύ καλό νερό της Βρύσης της Χώρας παρά ήθελε απο του Βαρθολομά την πηγή!!.



Εδώ είναι φωτογραφίες από την πηγή (του Νικ. Λίτινα από το flickr. Κάντε κλικ επάνω τους)

Τι έκανε λοιπόν; Έδινε κάποιο ποσόν σε έναν από τους κατοίκους γιανά πηγαίνει να του φέρνει νερό από την πηγή μέσα σε ένα ασκί. Η πηγή από την Χώρα απέχει πολύ και η μετάβαση είναι κουραστική αλλά και δεν είχε και καμιά διάθεση ο άνθρωπος να εξυπηρετήσει τον μισητό άλλωστε Τούρκο! Τι έκανε τότε; Έξω από τη Χώρα υπάρχει μια τοποθεσία με ελιές και πηγάδια που λέγεται Πίσω Πηγάδια.


Η τοποθεσία Πίσω Πηγάδια





Τα πηγάδια (σήμερα είναι σκεπασμένα με τσιμέντο)

Πήγανε λοιπόν ο δικός μας, ξάπλωνε κάτω από μια ελιά, έπαιρνε έναν υπνάκο, κι όταν καταλάβαινε ότι ήταν ώρα της επιστροφής, εγέμιζε το ασκί νερό από ένα πηγάδι και το πήγαινε στον Τούρκο!
Ο Τούρκος έβαζε σ' ένα μαστραπά (κύπελο) νερό από το ασκί, το "απολάμβανε" κι αναφωνούσε:

--- Αααα!!!!!! Αυτό είναι νερό.... Βαρθολομέικο νερό!!!

Ευχαριστίες:
Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς την αγαπητή φίλη Bettina Trüper - Κουρή, που είχε την ευγενική καλωσύνη να πάει στα Πίσω Πηγάδια και να τραβήξει τις φωτογραφίες για χάρη μου. H Bettina, πάντα ακούραστη μας χαρίζει καθημερινά υπέροχες φωτογραφίες από τον τόπο μας, που είναι μια πηγή χαράς για όλου εμάς που λείπουμε από εκεί. Σ' ευγνωμονούμε, Bettina!
Απολαύστε φωτογραφίες της στο FACEBOOK, στο Flickr και στο ιστολόγιό της ΣΦΑΚΙΑΝΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ.


Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΑ





Ταχυδρομική κάρτα (έκδοση A. G. Pallis #2011) με ΤΟ ΥΔΡΟΠΛΑΝΟΝ "ΔΑΙΔΑΛΟΣ" ΕΙΣ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑΝ ΠΑΛ. ΦΑΛΗΡΟΥ.

Στάλθηκε από την Αθήνα την 1η Αυγ. 1912 από τον Β. Φουρναράκη στον Γεώργιο Νάνο στις Η.Π.Α. Ο αποστολέας γράφει "..... σου αποστέλλω το ωραίον μας αεροπλάνον ονομαζόμενον Δαίδαλος, μαζύ με τον αεροπόρον του Κον Καμπέρον. Κάνει πτήσεις με τον Δαίδαλον άνωθεν του Φαλήρου και Αθηνών". Συνεχίζει στην μπροστινή πλευρά: "Εδώ, Γιώργο, το έχει μεταποιήσει και το έχει κάνει υδροπλάνον και διατρέχει την θάλασσαν πιο γρήγορα από ένα ατμόπλοιον και έχει μάλιστα και επιβάτας. Είναι μέσα ο Βενιζέλος και ο Νομάρχης Αθηνών Δάσιος"

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ΣΦΑΚΙΑΝΟΙ ΧΟΡΕΥΤΕΣ


Δεκαετία 1960. Τέσσερις νεαροί Σαφακιανοί από τ΄ Ασκύφου σ'ενα πανηγύρι.



Κι επειδή βρίσκονταν σε χωριό έξω από τα Σφακιά, εξάντλησαν όλη την χορευτική τους δεινότητα αντιπροσωπεύοντας έτσι επάξια την επαρχία μας!

Στον φωτογράφο έκανε εντύπωση ο χορός τους και είναι οι μοναδικοί που τους έβγαλε και μεμονωμένους (τους τρεις από τους τέσσερις):

ΛΥΚΑΚΗΣ

ΑΘΗΤΑΚΗΣ

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

 

Free Hit Counter