Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

ΧΑΝΙΩΤΕΣ ΠΛΗΝ ΣΦΑΚΙΑΝΟ-ΑΠΟΚΟΡΩΝΙΩΤΩΝ

Στην εφημερίδα του Ηρακλείου ΠΑΤΡΙΣ [ΕΔΩ] αναδημοσιεύτηκε απο την ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ (Σεπτ. 1955) μια φωτογραφία όπου απαθανατίζονται Χανιώτες οπλαρχηγοί διαφόρων Κρητικών Επαναστάσεων προερχόμενοι από τις επαρχίες Κυδωνίας, Σελίνου και Κισσάμου. Δεν υπάρχουν βεβαιωμένες πληροφορίες για τη σύναξη, αλλά ένα ερώτημα είναι φυσιολογικό: Γιατί απουσιάζουν οι Αποκορωνιώτες και οι Σφακιανοί;

Η απάντηση είναι ότι οι εικονιζόμενοι κατάγονται από τις τρεις τότε Επαρχίες του Νομού Χανίων. Ο Αποκόρωνας, Τα Σφακιά κι ο Αη Βασίλης (Ρεθύμνου) αποτελούσαν άλλον νομό, τον Νομό Σφακίων.

Η φωτογραφία κυκλοφόρησε σε ταχυδρομική κάρτα από τουλάχιστον δύο εκδότες των Χανίων:


Εκδότης E. A. Cavaliero


Εκδότης N. Scordillis #9

Κατά μίαν εκδοχή οι συγκεντρωμένοι προσεκλήθησαν από τον πολιτευόμενο Αριστείδη Κριάρη (ο όρθιος στο δεξιό άκρο. Σε άλλες φωτογραφίες και κάρτες ΕΔΩ)


Μάλλον με πρωτοβουλία του ίδιου έχομε και μιαν άλλη φωτογραφία (με Σελινιώτες μόνο), που κυκλοφόρησε σε ταχ. κάρτα από τον "Ac. Kriaris", όπως είναι αναγραμμένο το όνομα του εκδότη της (σε δυο εκδόσεις):


Ο Αρ. Κριάρης είναι με τον αριθ. 1.

Άλλη μια ταχ. κάρτα με αγωνιστές (εκ των οποίων τρεις είναι Κριάρηδες) κυκλοφόρησε από τον ίδιο εκδότη:Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Free Hit Counter