Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ.....


Όποιος με χιόνι "Σ'ΑΓΑΠΩ" στον ήλιο γράψει απάνω,
εκείνος θα σε αγαπά, 'πο μένα παραπάνω.


Την μαντινάδα αυτήν έγραψε στο Facebook ο Ανωπολίτης Μιχάλης Μαυρίγιαννης. Είναι όμορφη μαντινάδα με μια ωραία εικόνα: χιόνι στον ήλιο. Έχομε δηλαδή εδώ ένα παράδειγμα του λεγόμενου "Σχήματος του Αδυνάτου", που στον δημοτικό λόγο (Δημοτική Ποίηση, Παροιμίες κλπ) εμφανίζεται σε ευρεία κλίμακα. Να ένα άλλο πολύ γνωστό παράδειγμα χρήσης του εν λόγω σχήματος:

Όποιος τσι λόγους σου γρικά και τσ' όρκους σου πιστεύει,
στη θάλασσα πιάνει λαγούς και στα βουνά ψαρεύει!


Τώρα, είναι δική του ή την άκουσε κάπου; Δεν ξέρω. Ξέρω όμως ότι πρόγονοί του, Μαυριγιάννηδες, είχανε ικανότητα στη σύνθεση μαντινάδων!

Ένας Γιώργης Μαυρίγιαννης, που δεν τον είχαν καλέσει σε ένα γάμο στο χωριό (από παράλειψη, γιατί δεν είχε οικογενειακές διαφορές με τις οικογένειες των μελλονύμφων), έκανε το εξής: Έσφαξε έναν κριγιό (κριάρι) το φορτώθηκε στον ώμο και πήγε και το απόθεσε στο σπίτι του γαμπρού, λέγοντας την εξής μαντινάδα:

Τον Γιώργη τον Μαυρίγιαννη, με το ψηλό σαρίκι,
στον γάμο δεν τονέ καλειού για δε βαστά κανίσκι;


Είπε, λοιπόν, την μαντινάδα αυτήν (εννοώντας πως δεν τον κάλεσαν στον γάμο γιατί δεν θα τους πήγαινε κανίσκι = δώρο), και απήλθε με το κεφάλι ψηλά!

Η ιστορία συνέβη πολύ παλιά, και δεν γνωρίζω ακριβώς ποιός ήταν αυτός ο Γιώργης Μαυρίγιαννης. Ίσως να είναι ο ίδιος που αναφέρεται σε μια παλιά ρίμα:

Άκουσα λύρες και βιολιά στο Κορακοσκιδάκι,
άκουσα πως παντρεύεται ένα Μαυριγιαννάκι.

Το Σταυρουλιό παντρεύεται, του Γιώργη το κοπέλι,
του αλλού Γιώργη από τα Λιμνιά το κοριτσάκι παίρνει.


[Από μιαν ανάρτησή μας για τον Paul Faure στο ΑΝΩΠΟΛΙΣ [ ΕΔΩ]

Ένας συνονόματός του, ο μακαρίτης ο Ξαθός (= Ξανθός : παρωνύμιο του Γεωργίου Ι. Μαυρίγιαννη), αδελφός του παπού του παραπάνω Μιχάλη, είχε μιαν ευχέρεια στο να αυτοσχεδιάζει μαντινάδες, μια εκ των οποίων ήδη έχομε αναφέρει σε παλιότερη ανάρτησή μας [ΕΔΩ]:

Μια φορά είχανε πάει μερικοί Ανωπολίτες κάπου (όνομα και μη χωριό!). Ένας που τους φιλοξένησε τους έφερε μια κανάτα κρασί και μια ντοματοσαλάτα (μεσογειακή δίαιτα !!). Οι Ανωπολίτες δεν τα άγγιζαν, κι ο οικοδεσπότης τους λέει:
- Η κανάτα έχει κρασί να το πιήτε...
Τότε ένας από τους Ανωπολίτες, ο Γιώργης Μαυρίγιαννης (Ξαθός) του απάντησε:
- Θωρώ το, φίλε, το κρασί πως τόχεις στην κανάτα,
μα δεν τσουρά το έρημο μόνο με την ντομάτα!


Αριστερά ο Ξαθός και δεξιά ο Μιχάλης Πρωτοπαπαδάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Free Hit Counter