Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

ΜΠΟΛΑΡΗΣ

Το σημερινό ΕΘΝΟΣ παρουσιάζει τον Υφυπουργό Μάρκο Μπόλαρη, βουλευτή Σερρών, ο οποίος καμαρώνει για την Κρητική καταγωγή του και τον Μακεδονομάχο παπού του.
Δες εδώ

Στην οικογενειακή φωτογραφία που βγήκε στο γραφείο του



φαίνεται σε κάδρο ο Κρητικός πρόγονός του (και σε άλλο ο Βενιζέλος)



Δεν έχω στοιχεία για αυτόν τον αγωνιστή. Όποιος έχει ας μου τα στείλει.

Στα Χανιά είναι μια περιοχή που λέγεται ΜΠΟΛΑΡΗ


[κάρτα των Καλουτά - Τσιροπίνα, Σύρος]


[Ανώνυμος εκδότης, Χανιά]

Οδός Μπόλαρη λεγόταν κι ο δρόμος που μετονομάστηκε σε οδό Ηρώων Πολυτεχνείου. Στο δρόμο αυτόν κάνανε τις βόλτες τους παλιότερα οι Χανώτες, κι από κει βγήκε και το ρήμα μπολαρίζω = βολτάρω.

3 σχόλια:

  1. Ο αγωνιστής στην φωτογραφία είναι ο Ιωάννης Μπόλαρης, αδελφός του Μάρκου Μπόλαρη παπού του υφυπουργού. Ο Γιάννης Μπόλαρης ήταν στην προσωπική φρουρά του Ε. Βενιζέλου, και ο αδελφός του Μάρκος έκανε στα μακεδονικά αντάρτικα της Φλώρινας καί του Μοναστηρίου στην ομάδα του Ιωάννη Καραβίτη, επίσης Χανιώτη (από χωριό των Σφακίων). Ο Καραβίτης πάντρεψε τον Μάρκο Μπόλαρη, στην Φλώρινα, μετά την επιστροφή του Μάρκου από την Μικρασία, καί του βάφτισε τον πρωτότοκο υιό, θείο του υφυπουργού, Ιωάννη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. OΙωάννης Μπόλαρης της φωτογραφίας, έγινε εργολάβος οικοδομών στα Χανιά, έμενε στην Σκαλτσούνη 25 στα Χανιά, και πέθανε το 1971. Ο Μάρκος Μπόλαρης είταν καλιτέχνης-ξυλογλύπτης έζησε στις Σέρρες, εγινε καπετάνιος του ΕΛΑΣ , μετά την απιστροφή του από την Αλβανία, καί πέθανε το 1963. Ο γιός του Ηλίας, επιχειρηματίας-ξυλογύπτης, πατέρας του υφυπουργού πέθανε το 2000, στις Σέρρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπολαρηδες ηταν δυο αδερφια απο τον Αποκορωνα που ειχαν μια ταβερνα στην βορια μεριά της οδού,κοντά στα φαναρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 

Free Hit Counter