Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Η "ΣΑΜΑΡΙΑ" ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΠΛΥΜΑΚΗ

Παρέλαβα από το Ταχυδρομείο έναν ογκώδη φάκελο, κι ανοίγοντάς τον είδα με χαρά πως περιείχε το καινούργιο βιβλίο του ακάματου Αντώνη Πλυμάκη, Μνήμες Σαμαριάς:



με μια φιλική αφιέρωση:



Διεξήλθα τις 420 σελίδες μεγάλου σχήματος του βιβλίου θαυμάζοντας τις σπάνιες φωτογραφίες, για τις οποίες ο συγγραφέας δε φείσθηκε κόπων να τις περισυλλέξει από διάφορες δυσπρόσιτες και δυσπόριστες πηγές (αρχεία και προσωπικές συλλογές). Άθλος πραγματικός! Μέσω τρίτου προσώπου μου είχε ζητήσει την άδεια να συμπεριλάβει κι εκείνες που έχω αναρτήσει εδώ. Αν είχαμε απευθείας επικοινωνία μέσω διαδικτύου θα του έδινα κι ό,τι άλλο σχετικό με τη Σαμαριά έχω, αλλά δεν είναι .... δικτυωμένος! Εν πάση περιπτώσει διαβάζοντας το βιβλίο θα μου δοθεί η ευκαιρία να κάνω προσθήκες ή, αν χρειάζεται, και κάποιες διορθώσεις. Προς το παρόν βλέπω μια αβλεψία όσον αφορά τον πίτυκα, τον φλοιό του πεύκου. Γράφει (σελ. 143): Ακόμα σκέπαζαν με μεγαλα κομματια τις παλιές κυψέλες μελισσών κι έχει και μια φωτογραφία αποφλοιωμένου δέντρου:



Δεν πρόκειται όμως για τον φλοιό του πεύκου, αλλά του κυπαρισσιού. Κυπαρισσένιες φλούδες χρησιμοποιούνταν όντως για σκεπάσματα κυψελών, αλλά και για διάφορες άλλες χρήσεις, όπως για να "καλαμώνουν" σπασμένα πόδια αιγοπροβάτων (αυτοσχέδιοι νάρθηκες).

Το βιβλίο, με τον πλούτο του φωτογραφικού και ιστορικολαογραφικού υλικού που περιέχει, είναι αναμφισβήτητα μια πολύτιμη προσφορά στην Κρητική και ιδιαίτερα στη Σφακιανή βιβλιογραφία. Αξίζει να κοσμήσει τη βιβλιοθήκη κάθε Κρητικού, αν και αυτό δε γίνεται, δεδομένου ότι η έκδοση είναι συλλεκτική (μόνο σε χίλια αντίτυπα).

Για όσους ενδιαφέρονται (τιμάται 40 ευρώ) δίνω το τηλέφωνο του συγγραφέα στα Χανιά: 28210-56293.

Αντώνη, σε ευχαριστούμε! Να 'σαι καλά να μας δώσεις κι άλλα τέτοια ανεκτίμητα πονήματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Free Hit Counter