Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ

Σας καλώ να συστρατευθούμε όλοι μαζί για να πετύχουμε. Ποιο είναι το πρόβλημα: Έχουμε απαξιώσει τις τεράστιες δυνατότητες που έχει αυτός ο τόπος, η Ελλάδα, ο Ελληνισμός. Τις ξέρετε. Απαξιώσαμε τους θεσμούς, το κράτος, το Κοινοβούλιο και τη Δικαιοσύνη, την επιχειρηματικότητα, τις σχέσεις εργασίας, το σύστημα παιδείας και υγείας, το ασφαλιστικό μας σύστημα, το περιβάλλον, την παράδοσή μας. Από τις όμορφες παραλίες και τα δάση, μέχρι και τη μεσογειακή μας δίαιτα.
Ομιλία Παπανδρεου στο Ζάππειο ΑΘΗΝΑ 15/12/2009

Δες και προηγούμενες αναφορές του στη μεσογειακή δίαιτα στο τέλος της ανάρτησης.



Μια φορά είχανε πάει μερικοί Ανωπολίτες κάπου (όνομα και μη χωριό!). Ένας που τους φιλοξένησε τους έφερε μια κανάτα κρασί και μια ντοματοσαλάτα (μεσογειακή δίαιτα !!). Οι Ανωπολίτες δεν τα άγγιζαν, κι ο οικοδεσπότης τους λέει:
- Η κανάτα έχει κρασί να το πιήτε...
Τότε ένας από τους Ανωπολίτες, ο Γιώργης Μαυρίγιαννης (Ξαθός) του απάντησε:
- Θωρώ το, φίλε, το κρασί πως τόχεις στην κανάτα,
μα δεν τσουρά το έρημο μόνο με την ντομάτα!


---------------------------------------------------------------------------------

Η άνθηση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής εξαρτάται από τη στρατηγική που θα επιλέξουμε. Και εμείς απαντάμε σε αυτό, δίνοντας έμφαση στην τοπική παραγωγή, στην κλίμακα παραγωγής την οποία έχουμε στη χώρα μας - που σήμερα είναι μικρή - και βεβαίως στη διατροφική στροφή στη μεσογειακή δίαιτα.
Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών στην Αρχαία Ολυμπία 05/09/2009

Πρώτον, ο αγροδιατροφικός τομέας: η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία. Δεν γίνεται, όλος ο πλανήτης να μιλά για τη μεσογειακή διατροφή, για τη μεσογειακή δίαιτα και, από την άλλη μεριά, να καταρρέει σήμερα το αγροτικό εισόδημα και ο κλάδος της αγροτικής μας οικονομίας. Δεν είναι δυνατόν!
Το κείμενο της ομιλίας του Γ. Παπανδρέου στην 73η ΔΕΘ 14/09/08-00:00

Και βεβαίως, θα μας πάει και σε μια ποιοτική ζωή μέσα από την καλλιέργεια προϊόντων, με τη μεσογειακή δίαιτα, που είναι παραδοσιακή και είναι και πολύ πιο υγιής. Ουσιαστικά, μιλάμε για ένα μοντέλο.
Κτίριο Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βρυξέλλες, 11 Δεκεμβρίου 2009
Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου μετά τη λήξη της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου στις Βρυξέλλες


Αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, όπως είναι η μεσογειακή δίαιτα, συγκριτικά πλεονεκτήματα που ουσιαστικά τα είχαμε ξεχάσει, που είναι μέρος της ιστορίας μας, της παράδοσής μας, αλλά τώρα μπορούν να αξιοποιηθούν μέσα από αυτές τις νέες τεχνολογίες.
12ο Συμπόσιο Σύμης Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

2 σχόλια:

  1. den borousa pote n bo se mia diadikasia dietas gt panta protimousa apla n gimnazome k na pino poli tssai px lipton linea pou den exi k thermides .. toulaxiston auto kano ego ta teleutea xronia kai ime poli ikanopiimeni ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντα την υγειά σου νά'χεις, Μελίνα!

    Πίνε και καμιά Κρητική μαλοτήρα κάπου-κάπου...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 

Free Hit Counter