Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΜΑΛΕΒΥΖΙΟΥ (1964)

Του Ιωάννη Τζανή (Μονή Μαλεβυζίου)

Σε αυτήν την φωτογραφία οι συγχωριανοί μου περιμένουν έξω από το χωριό τον Σοφοκλή Βενιζέλο, που ερχόταν από τ' Ανώγεια. Ήταν η τελευταία του περιοδεία πριν τις Εκλογές του 1964. Μετά πήγε στα Χανιά, και μετά από μερικές μέρες πέθανε στο καράβι.



Το παιδί αριστερά 9-10 ετών, μπροστά από τον πατέρα του, είναι ο Νίκος Καβροχωριανός. Σκοτώθηκε στην Κύπρο στις 22-7-1974. Ήταν στο αεροπλάνο με τους καταδρομείς που έφυγε από το Μάλεμε και το έριξαν οι Κύπριοι (σωθηκε μόνο ένας)

Ιωάννης Τζανής, 24 Νοεμβ. 2009

Προσθήκες:

Δες τον επίσημο πίνακα (σε λογιστικό φύλλο Excel) ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, όπου αναφέρεται και ο Λοχίας Νίκος Καβροχωριανός.

Η εφημερίδα ΑΝΩΓΗ των Ανωγείων ετίμησε τους Καταδρομείς του 1974 σε μια εκδήλωση που έγινε στα Ανώγεια. Απόσπασμα από δημοσίευμα εδώ:

Στον ιστορικό ρόλο της Αʼ Μοίρας στάθηκε ιδιαίτερα στο μήνυμα του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και γ.γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας τονίζοντας, μεταξύ άλλων ότι, «παρά την έντονη πίεση και επιθυμία που εκδήλωσε ο ελληνικός λαός να προστρέξει σε βοήθεια των Κυπρίων, η χούντα τίποτε δεν έκανε. Έπειτα από την άσκηση έντονης πίεσης οι χουντικοί αποφάσισαν την αποστολή των 300 ηρωικών καταδρομέων της Αʼ Μοίρας. Ουσιαστικά, όμως, οι καταδρομείς στάλθηκαν στη σφαγή, γιατί πέταξαν από το Μάλεμε της Κρήτης χωρίς καμιά συνοδεία από μαχητικά αεροσκάφη, χωρίς καθοδήγηση από το έδαφος τηρώντας σιγή ασυρμάτου, ενώ καμιά ειδοποίηση δεν είχε σταλεί για την αποστολή αυτή. Η τραγική κατάληξη ήταν δυο από τα αεροπλάνα που τους μετέφεραν να καταρριφθούν πάνω από το αεροδρόμιο Λευκωσίας από φίλια πυρά, αφού είχαν εκληφθεί ως τουρκικά. Η τραγική ιστορία με την επιχείρηση «Νίκη» και τους τριακόσιους ηρωικούς καταδρομείς της Αʼ Μοίρας, είναι ακόμα ένα γεγονός που δείχνει το μέγεθος της προδοσίας και του εγκλήματος που επιτελέσθηκε στην Κύπρο».

Δες επίσης κι εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Free Hit Counter