Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

ΚΡΗΤΑΓΕΝΗΣ ΕΛΥΤΗΣ

Η εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, η οποία εκδίδεται στο Ηράκλειο, διενήργησε ψηφοφορία μεταξύ των αναγνωστών της μέσω του Διαδικτύου, και τα αποτελέσματα τα ανάρτησε στον ιστότοπό της εδώ, κι από εκεί αναδημοσιεύτηκαν σε διάφορα ιστολόγια. Δες εδώ.

Τα πρώτα πέντε ονόματα:

Ο Νίκος Καζαντζάκης αναδείχτηκε κορυφαίος όλων. Την πρώτη θέση είχε από την πρώτη σχεδόν ημέρα της ψηφοφορίας, και δεν την έχασε ποτέ.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κατέλαβε τη δεύτερη θέση, εκεί όπου βρέθηκε περίπου από τα μέσα της ψηφοφορίας, καθώς τις πρώτες εβδομάδες δεύτερος ήταν ο Νίκος Ξυλούρης.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο μεγάλος Ελ Γκρέκο. Ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος τον τελευταίο μήνα ξεπέρασε τον Νίκο Ξυλούρη, που κατέλαβε την τέταρτη θέση.

Ακολουθούν:

-Ο Οδυσσέας Ελύτης, στην 5η.


Πρώτος βγήκε ο Ηρακλειώτης Καζαντζάκης, αναμενόμενο βέβαια, δεδομένου ότι ο κύριος όγκος των αναγνωστών της εφημερίδας είναι Ηρακλειώτες, που την ξέρουν και την διαβάζουν online. Μια ψηφοφορία θα είχε παγκρήτιο χαρακτήρα αν την διενεργούσαν από κοινού 4 ευρείας κυκλοφορίας Κρητικές εφημερίδες, μια από κάθε Νομό της Κρήτης. Το ότι τα κριτήρια που πρυτάνευσαν ήταν τοπικιστικά φαίνεται κι από το γεγονός ότι ο γεννημένος μεν στο Ηράκλειο, αλλά ΛΕΣΒΙΟΣ την καταγωγή, ποιητής Οδυσσέας Ελύτης (ψευδώνυμο του Οδυσσέα Αλεπουδέλη) βρέθηκε στην 5η θέση. Ο ποιητής, εκτός του ότι γεννήθηκε στην Κρήτη, είχε και άλλους δεσμούς με το νησί μας, αφού η οικογένειά του ήταν γνωστή φιλοβενιζελική λεσβιακή οικογένεια. Αυτά όμως δεν τον κάνουν σώνει και καλά Κρητικό!


Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η σύζυγός του Έλενα στην έπαυλη Αλεπουδέλη (Ελύτη)στη Μυτιλήνη, μετά την εκλογική νίκη του, τον Αύγουστο του 1928. Φωτογραφία Εθν. Ιδρύματος ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

"Κρητικοποίηση" του Ελύτη είχε επιχειρήσει ένας Κρητικός καθηγητής μέσω της γλωσσολογίας. Δες την τεκμηριωμένη κριτική που δέχτηκε για τις απόψεις του, σε μια ανάρτηση στο ιστολόγιο ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙΟ, εδώ.

Σημειώνω, προς άρση παραξεγήσεων, πως η κριτική μου αφορά στην ψηφοφορία αυτή καθ'εαυτή (είναι ηρακλειώτικη, ΟΧΙ παγκρήτια) και όχι στο πρόσωπο που βγήκε πρώτο. Πολύ πιθανόν να το ψήφιζα κι εγώ αν και δεν είμαι Ηρακλειώτης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Free Hit Counter