Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Με χαρά πληροφορήθηκα από τον κ. Κυριάκο Παπαδάκη για το Εργαστήριο Πολυμέσων του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, όπου είναι υπεύθυνος.

Ένας από τους τομείς των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου είναι η ψηφιοποίηση συλλογών φωτογραφικού υλικού, με πληροφοριακό υποτιτλισμό. Δες εδώ

Συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά!

Δείγματα:

Η περίφημη κάρτα #199 του Behaeddin, που τώρα βλέπω πως υπάρχει και σε άλλη συλλογή και μάλιστα πάλι γυναίκας ! (της κας Αναστασίας Πετράκη - Νικολιδάκη). Το άλλο αντίτυπο που ξέρω βρίσκεται στη συλλογή της φίλης συλλέκτριας Βέρας Παπαδάκη.



Γ. Δασκαλογιάννης (ο βρακοφόρος) και Δημήτριος Ιερωνυμίδης:



Την ίδια φωτογραφία δες σε ανάρτησή μας εδώ, με πληροφορίες που μου έστειλε ο φίλος Ιωάννης Τζανής (και καλό θα είναι να τις προσθέσουν στο σχετικό σχολιασμό. Γιατί το ενδιαφέρον της φωτογραφίας έγκειται κυρίως στα εικονιζόμενα πρόσωπα και δευτερευόντως στην αντίθεση των ενδυμασιών τους, παραδοσιακή - μοντέρνα)

Μερκές παρατηρήσεις για την παρουσίαση φωτογραφικού υλικού:

Μια φωτογραφία ή κάρτα είναι φορέας πολλών και διαφορετικών πληροφοριών. Εκτός από την εικόνα που δείχνει, ενδιαφέρον έχουν οι επιγραφές (φωτογράφου για τις φωτογραφίες, εκδότη για τις κάρτες), καθώς κι οι χειρόγραφες εγγραφές, ή ακόμα, ειδικά για τις ταχ. κάρτες, οι σφραγίσεις και τα γραμματόσημα. Οι πληροφορίες όμως αυτές δεν βρίσκονται μόνο στην εμπρόσθια πλευρά. Για τους λόγους αυτούς στις αναρτήσεις μας έχουμε βάλει και τις πίσω πλευρές.

Π.χ. εδώ έχομε αναρτήσει τη φωτογραφία ενός στρατιώτη. Ως φωτογραφία δεν έχει και κανένα σπουδαίο ενδιαφέρον. Όμως ενδιαφέρον έχει η εγγραφή στην πίσω πλευρά (αυτοσαρκασμός!).
Άλλες πάλι φωτογραφίες ή κάρτες έχουν ποιήματα (μαντινάδες), όπως π.χ. αυτές εδώ.

Καλό θα είναι, λοιπόν, να προσέξουν και τις πίσω πλευρές των φωτογραφιών οι φίλοι του Εργαστηρίου, και όταν είναι ενδιαφέρουσες να τις ψηφιοποιούν και αυτές.

Με θερμές ευχές για μια δημιουργική συνέχεια!

1 σχόλιο:

  1. Κύριε Χατζηπολάκη,

    σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και για τις επισημάνσεις σας.

    Όπως σας αναφέρω και στο γράμμα μου, ο δικτυακός τόπος, λόγω του ότι είναι σε εξέλιξη, δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμος και η διεύθυνση που φιλοξενείται είναι προσωρινή.

    Η διαδικασία που ακολουθούμε στα αρχεία που μας εμπιστεύονται είναι η ψηφιοποίηση και των δύο όψεων του υλικού, σε υψηλή ανάλυση, ώστε να έχουμε ανά πάσα στιγμή τον έλεγχο του υλικού. Κατόπιν γίνεται η τεκμηρίωση του, όπου αυτό είναι δυνατό και η καταχώρηση του στη πολυμεσική βάση που αναπτύσσουμε δυναμικά αυτό το διάστημα. Στις πληροφορίες που καταχωρούνται, εκτός των άλλων, περιλαμβάνονται ο δημιουργός, ο εκδότης, οι δύο όψεις (όπου αυτό έχει ενδιαφέρον), οι διαφορετικές εκδόσεις ή παραλλαγές της φωτογραφίας και τέλος, λέξεις-κλειδιά που σηματοδοτούν κάθε φωτογραφία και κάνουν πιο εύκολη την αναζήτησή της.

    Ταυτόχρονα υλοποιούνται από το προσωπικό του Εργαστηρίου οι μηχανισμοί εύρεσης, άντλησης και προβολής του υλικού.
    Λόγω του ότι το σύστημα αυτό είναι υπό ανάπτυξη δεν εμφανίζονται, προς στιγμή, όλες οι πληροφορίες που διαθέτει η βάση. Όπως επίσης υπάρχουν πληροφορίες που οι ίδιοι οι κάτοχοι των συλλογών δεν επιθυμούν προς το παρόν να φαίνονται.

    Όσον αφορά τη φωτογραφία του Δασκαλογιάννη με τον Ιερωνυμίδη, έχουμε και εμείς αυτή την επισήμανση από τον καλό μας φίλο Γιάννη Τζανή (δείτε http://history.heraklion.gr/culture.php?lang=&id=683). Εκ παραδρομής δεν αναφέρθηκε.

    Σας ευχαριστώ και πάλι και ελπίζω σε μια δημιουργική συνεργασία.

    Με εκτίμηση

    Κυριάκος Παπαδάκης
    Υπεύθυνος Εργαστηρίου Πολυμέσων
    Πανεπιστημίου Κρήτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 

Free Hit Counter