Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΜΙΑ ΣΦΑΚΙΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ


Στα Σφακιά, όπως και σε άλλες ορεινές περιοχές της Ελλάδας, δεν κατοίκησαν ποτέ Τούρκοι. Δεν τους .... σήκωνε το περιβάλλον! Υπήρχαν όμως κάποιες Τούρκικες διοικητικές αρχές στην πρωτεύουσα της Επαρχίας, την Χώρα Σφακίων. Μια φορά, λοιπόν, ήταν στην Χώρα, ένας τέτοιος Τούρκος "διοικητής" (δεν ξέρω ακριβώς το αξίωμά του), ο οποίος είχε ακούσει πως ψηλά στο Σφακιανό Φαράγγι (αυτό που πάει από το Σφακόρυακο πάνω) και λέγεται και του Βαρθολομά, υπάρχει μια πηγή με δροσερό και εύγεστο νερό. Δεν του έφτανε που έπινε το πολύ καλό νερό της Βρύσης της Χώρας παρά ήθελε απο του Βαρθολομά την πηγή!!.



Εδώ είναι φωτογραφίες από την πηγή (του Νικ. Λίτινα από το flickr. Κάντε κλικ επάνω τους)

Τι έκανε λοιπόν; Έδινε κάποιο ποσόν σε έναν από τους κατοίκους γιανά πηγαίνει να του φέρνει νερό από την πηγή μέσα σε ένα ασκί. Η πηγή από την Χώρα απέχει πολύ και η μετάβαση είναι κουραστική αλλά και δεν είχε και καμιά διάθεση ο άνθρωπος να εξυπηρετήσει τον μισητό άλλωστε Τούρκο! Τι έκανε τότε; Έξω από τη Χώρα υπάρχει μια τοποθεσία με ελιές και πηγάδια που λέγεται Πίσω Πηγάδια.


Η τοποθεσία Πίσω Πηγάδια





Τα πηγάδια (σήμερα είναι σκεπασμένα με τσιμέντο)

Πήγανε λοιπόν ο δικός μας, ξάπλωνε κάτω από μια ελιά, έπαιρνε έναν υπνάκο, κι όταν καταλάβαινε ότι ήταν ώρα της επιστροφής, εγέμιζε το ασκί νερό από ένα πηγάδι και το πήγαινε στον Τούρκο!
Ο Τούρκος έβαζε σ' ένα μαστραπά (κύπελο) νερό από το ασκί, το "απολάμβανε" κι αναφωνούσε:

--- Αααα!!!!!! Αυτό είναι νερό.... Βαρθολομέικο νερό!!!

Ευχαριστίες:
Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς την αγαπητή φίλη Bettina Trüper - Κουρή, που είχε την ευγενική καλωσύνη να πάει στα Πίσω Πηγάδια και να τραβήξει τις φωτογραφίες για χάρη μου. H Bettina, πάντα ακούραστη μας χαρίζει καθημερινά υπέροχες φωτογραφίες από τον τόπο μας, που είναι μια πηγή χαράς για όλου εμάς που λείπουμε από εκεί. Σ' ευγνωμονούμε, Bettina!
Απολαύστε φωτογραφίες της στο FACEBOOK, στο Flickr και στο ιστολόγιό της ΣΦΑΚΙΑΝΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Free Hit Counter