Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Μιχάλης Λεφάκης (Λέφας) - Ο ΣΦΑΚΙΑΝΟΣ Πρωτοχορευτής των Χανίων


Ένας Σφακιανός, που "άφησε εποχή" κατά τη δεκαετία του '60 στα Χανιά με τον χορό και τη λεβέντικη κορμοστασιά του, ήταν ο Ασκυφιώτης Μιχάλης Λέφας. Τον βρίσκουμε σε όλες τις επίσημες Χανιώτικες εκδηλώσεις της εποχής μαζί με άλλους λεβεντόκορμους Χανιώτες βρακοφόρους. Σε έναν Κρητικό ιστότοπο, που μου υπέδειξε η φίλη Ποπίτα Παπαδάκη, μια ιστοσελίδα είναι αφιερωμένη στον Λέφα, αλλά θεωρώ παράλειψη να μην αναφέρεται πουθενά η Σφακιανή καταγωγή του [δες ΕΔΩ].

Έκανα μια πρόχειρη έρευνα στο αρχείο των φωτογραφιών μου και τον εντόπισα σε κάποιες, που παρουσιάζω παρακάτω. Άλλη φορά θα ερευνήσω και τις ταχυδρομικές κάρτες εκείνης της εποχής.

Χανιά.

Στο άγαλμα του Βενιζέλου.

"Από την άφιξη του Πρωθυπουργού κ. Γεωργίου Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη.".

"Σήμερον το απόγευμα εις το Αεροδρόμιον του Ελληνικού εγένετο επισήμως η τελετή της μετακομιδής των οστών θανόντων Ελλήνων ομήρων εις Γερμανίαν"

Η επόμενη σειρά φωτογραφιών είναι από κάποια επίσημη εκδήλωση στα Χανιά. Δυστυχώς δεν έχουν πληροφορίες γραμμένες στις πίσω πλευρές τους. Στη τελευταία δεν φαίνονται οι βρακοφόροι.

Εδώ φαίνεται κι ο Μητσοτάκης (πρώτος αριστερά)

Κι εδώ πάλι ο Μητσοτάκης. Κι ο Ειρηναίος.

Η επιγραφή στο άγαλμα γράφει ΜΑΝΟΥΣΟΣ Ρ. ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ. Πιθανόν να ήταν εκδήλωση αφιερωμένη στον Κούνδουρο (ίσως αποκαλυπτήρια της προτομής του)

Σε αυτήν δεν είναι ο Λέφας. Φαίνεται και σε αυτήν ο Ειρηναίος.

2 σχόλια:

  1. ΣΤΟ www.kritikiparadosi.gr ΠΡΟΣΘΕΣΑΜΕ ΤΗΝ ΣΦΑΚΙΑΝΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΛΕΦΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. me lene antoni lefaki eimai o gios tou sigxoremenou tou mixali kai thelo na po ena megalo euxaristo

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 

Free Hit Counter