Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Ο ΜΟ΄ΥΝΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΠΟΛΗ

Ο Κώστας Μουντάκης κατετάγη στη χωροφυλακή το 1948. Υπηρέτησε στα Χανιά, στα Σφακιά και στην Αθήνα, γράφει η βιογραφία του στην Ελληνική Βικιπαιδεία



Πράγματι, ο Μουντάκης ήταν χωροφύλακας στα Σφακιά, και συγκεκριμένα στην Ανώπολη. Όπως έχω ακούσει τον πατέρα μου να λέει, ο νωματάρχης που ήταν τότε στον Σταθμό, δεν άφηνε τον Μουντάκη να παίζει λύρα, κι αυτός αναγκαζόταν να παίρνει την λύρα του και να παίζει κάτω από τις ελιές στην Πλάτη. Δεν αποκλείεται να έπαιζε και κάτω από την ιστορική ελιά, για την οποία έγραψα στην προηγούμενη ανάρτηση!

Ο πατέρας μου είχε μαγατζί (= καφενείο) κι ο Μουντάκης τον παρώτρυνε να πάρει ένα γραμμόφωνο για τη διασκέδαση των θαμώνων. Μάλιστα, του έγραψε κι ένα μικρό κατάλογο με Κρητικούς δίσκους της εποχής, για αρχή. Πήρε το γραμμόφωνο με τους δίσκους ο πατέρας μου, κι ο τακτικώτερος ακροατής ήταν ο Μουντάκης! Από το γραμμόφωνό μου έμαθε να παίζει λύρα, ισχυριζόταν ο πατέρας μου (αυτό, βέβαια, είναι υπερβολικό).

Αργότερα, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, ένα πικάπ πήρε τη θέση του γραμμοφώνου, κι οι 78ρηδες δίσκοι αντικαταστάθηκαν με 45ρηδες, με πια οι πιο πολλοι να είναι του Μουντάκη δίσκοι. Τους παραπεταμένους δίσκους του γραμμοφώνου μας τους περιμάζεψα, και με αυτούς ως μαγιά, άρχισα να συγκροτώ συλλογή δίσκων 78 στροφών Κρητικής Μουσικής. Μέχρι τώρα έχω συγκεντρώσει περί τους 150 δίσκους.

4 σχόλια:

  1. Δυο πραγματα...
    1. δεν είναι και πολύ υπερβολικό αυτό που λέει ο πατέρας σου. Σίγουρα ο Μουντάκης και το ταλέντο είχε και λύρα γνώριζε ήδη. Φάντασου όμως εκείνη την εποχή, ξαφνικά, απέκτησε τη δυνατότητα να ακούει και να ξανακούει ένα σκοπό, πράγμα που δεν μπορούσε να κάνει επισκεπτόμενος π.χ. τον Πλακιανό, τον Κουτσουρέλη, τον Καλογερίδη, τον Φουστελιέρη, κ.α.
    2. Αν έχεις τη λιστα με τους δισκους σε λίστα τύπου excel θα ήταν πολύ χρήσιμο να την δημοσιεύσεις. Είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο για πολλούς. Εγώ θα την ήθελα πάντως! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω καταλογογραφήσει τους δίσκους, αλλά όχι ηλεκτρονικά. Επίσης, έχω κάνει κι αποφώνηση των τραγουδιών. Σιγά-σιγά θα κάνω μικρά αφιερώματα για καθένα από τους βασικούς συντελεστές. Ήδη έχω αρχίσει με το Μαριάνο στο άλλο ιστολόγιό μου (http://anopolis72000.blogspot.com/2009/09/4.html)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπηρέτησε και στην Κίσαμο σαν χωροφύλακας. Το ανάφερε και ο Κουτσουρέλης. Το Φεβρουάριο του 1948 αφήνει για πρώτη φορά το χωριό του για ν' ακολουθήσει μια πεντάχρονη στρατιωτική θητεία. Κατατάσσεται στη Χωροφυλακή και τον φέρνουν στην Κίσαμο. Μετά την υπηρεσία του ξημεροβραδιάζεται στον καφενέ του Κουτσουρέλη όπου γνωρίζεται με τον Γιώργο και τον Στέλιο Κουτσουρέλη, με τους οποίους και συνεργάζεται παίζοντας για πρώτη φορά στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό που διηύθυνε τότε ο Δασκαλάκης στα Χανιά.
    Το 1952 συνοδεύει για πρώτη φορά σε δίσκο τον Στέλιο Κουτσουρέλη στο "Άρπαξα και μπαίλντισα" (Columbia), ενώ το 1954 τραγουδάει για πρώτη φορά σε δίσκο με συνοδεία και πάλι τους αδελφούς Κουτσουρέλη, το "Δεν θέλω μέσα στην καρδιά".
    http://sadentrepese.blogspot.com/2009/06/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

    ΣΥΡΤΟΣ ΝΕΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΟΣ (Γ. Κουτσουρέλη)
    Κ. Μουντάκης: Τραγούδι
    Γ. Κουτσουρέλης: Λαούτο
    HMV AO 5238

    Δε θέλω μέσα στην καρδιά να βάλω κι άλλο πόνο,
    θέλω η πληγή που μ΄άνοιξες αυτή να μείνει μόνο.


    ΠΕΝΤΟΖΑΛΙΑ ΡΕΘΥΜΝΙΩΤΙΚΑ (Γ. Κουτσουρέλη)
    Κωνστ. Μουντάκης: Τραγούδι & Λύρα
    Γεώργ. Κουτσουρέλης: Λαούτο
    Columbia DG 7176

    Πάντοτε είναι περιττό στο δυστυχή το γέλιο,
    γιατί ο πόνος στην καρδιά έχει βαθύ θεμέλιο.

    Το γέλιο είναι μηχανή τον πόνο κομματιάζει,
    γι αυτό κανείς πολλές φορές γελά κι αναστενάζει.

    Καίγομαι μέσ΄στα βάσανα, καίγομαι μέσ΄στα πάθη,
    γιτί επρόδωσες, σκληρή, μια μπιστεμένη αγάπη.


    ΣΥΡΤΟΣ ΕΝΝΗΑΧΩΡΙΑΝΟΣ (Στ. Κουτσουρέλη)
    Στέλιος Κουτσουρέλης: Τραγούδι & Λαούτο
    Κ. Μουντάκης: Λύρα
    HMV AO 5155


    Άρπαξα και μπαίλντισα, φως μου, στον έρωντά σου,
    και θα ποθάνω, θα χαθώ στα χέρια τα δικά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 

Free Hit Counter