Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΑΝΟΥΣΟΣ

Στη Φωτογραφική Συλλογή του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα ΙΜΜΑ βρίσκονται κάποιες φωτογραφίες / κάρτες που απεικονίζουν το Σώμα του Καπετάν Μανούσου και μια με το πορτραίτο του. Αυτές είναι, μαζί με τ' αντίστοιχα πληροφοριακά δελτία τους (πατήστε πάνω τους γιανά τα δείτε μεγαλύτερα):

1.





2.





3.





4.





Όπως, λοιπόν, μας πληροφορούν τα δελτία, πρόκειται για τον Μανούσο Σεϊμένη από τα Χανιά της Κρήτης. Υπήρξε όντως οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Μανούσος Σεϊμένης του Μιχ. και ήταν από την Ανώπολη (ο τάφος του βρίσκεται στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου), αλλά δεν είναι ο εικονιζόμενος στις παραπάνω φωτογραφίες/κάρτες.

Όπως υποδηλώνει και το ψευδώνυμό του Ταΰγετος, είναι Λάκωνας και συγκεκριμένα ο Μανιάτης Μανούσος Καναβαράκος (καπετάν Μανούσος).

Παρόμοια λάθη οφειλόμενα σε συνωνυμίες είναι σχεδόν αναπόφευκτα, όταν πρόκειται για επεξεργασία κι αρχειοθέτηση μεγάλου όγκου υλικού. Είδαμε εδώ παρόμοια λάθη και στο αρχείο του Εθνικού Ιδρύματος Ελ. Βενιζέλος, τα οποία ήδη έχουν διορθωθεί. Δεν θα είναι δύσκολο να διορθωθούν και τα παραπάνω του ΙΜΜΑ.

1 σχόλιο:

  1. http://www.mani.org.gr/istor/mak/periohes.htm

    Θεόδωρος Μαντούβαλος (καπετάν Ταΰγετος)

    Μανούσος Καναβαράκος (καπετάν Μανούσος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 

Free Hit Counter